Koliko košta priprema za polaganje male mature?

0
22

Pripreme za polaganje male mature su počele. I dok se u pojedinim školama đaci besplatno pripremaju za važnu proveru znanja ili neki od njih samostalno obnavljaju gradivo kod kuće, ima i roditelja koji daju basnoslovne sume novca za privatne časove, pa u te svrhe čak i podižu kredite.

Zbirke za polaganje završnog ispita u osnovnim školama pri upisu u srednje škole prodaju se od srede, a do završnog ispita ostalo je još nekoliko meseci. Da bi se mali maturanti što bolje spremili savet stručnjaka je da se počne na vreme, a na njima je samo da odluče koji će od nekoliko ponuđenih načina izabrati.

Postoje privatni časovi, ali i pripreme u našoj školi već su krenule od 1. septembra za maternji jezik i matematiku, a za treći predmet počinje od trenutka kada se deca opredele koji će to predmet biti. Zakon podrazumeva pripremu u školi na kraju školske godine, a ta pripremna nastava početkom same školske godine je dobra volja škole da izađe u susret đacima i roditeljima – kaže za „Blic“ Darko Eger, direktor OŠ „Kneginja Milica“ na Novom Beogradu.On je istakao da u ovoj školi pripremna nastava počinje već u septembru jer su ustanovili da su rezultati mnogo bolji kada se tada počne, tako da deca imaju dovoljno vremena da sve nauče.

Mnogi privatni edukativni centri i škole u ponudi već imaju detaljan cenovnik za pripremu za polaganje završnog ispita. Tako je jedan cenovnik za školsku 2023/24. godinu takav da može da zadovolji potrebe svakog roditelja i finansijske mogućnosti. Priprema se sastoji iz časova maternjeg jezika, matematike i nekog od predmeta po izboru. Za one koji žele ceo kurs matematike, srpskog jezika i izbornih predmeta, dostupan je paket sa 160 časova. Cena po času koji traje 45 minuta iznosi od 384 dinara do 480 dinara.  Kurs traje pet meseci, što znači da bi đaci već u januaru trebalo da pođu. Kada se sve sabere, to roditelje može da košta između 400 i 600 evra.

Individualni časovi koštaju od 1.000 do 2.000 dinara. – Držala sam privatne časove za 1.000 dinara, i to baš pripremu za prijemni ispit. Možda sam držala čak i manje jedno vreme jer se cene u Mionici odakle sam ne mogu uporediti sa beogradskim. Nije moguće tražiti mnogo više novca. U Beogradu je već drugačije, i tu bi se cena kretala od oko 1.500 do 2.000 dinara za jedan čas od 45 minuta – govori za „Blic“ Andrijana Čarapić iz Mionice, koja je držala privatne časove maternjeg jezika i književnosti za polaganje završnog ispita pri upisu u srednju školu.  – Svi se obično prijave tik pred prijemni, misle da mogu da savladaju gradivo za mesec dana, što je teško izvodljivo. Onda sam im držala ubrzani kurs da bi deca mogla da postignu nešto. Iako je sada završni ispit znatno olakšan, ipak je potrebno nekoliko meseci ranije krenuti sa pripremama i obnavljanjem gradiva – napomenula je Andrijana u razgovoru za „Blic“.  – Naravno da privatni časovi nisu dovoljni da deca steknu sve potrebno znanje za polaganje završnog ispita za upis u srednju školu. Potrebno je da i sami ponavljaju kod kuće. Mnogi roditelji misle da je dovoljno da se ode na privatni čas, i da je tako njihovo dete sve naučilo – govori Andrijana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here