Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja koji je objavljen u petak u Službenom glasniku, za razliku od prethodnog, predviđa bodovanje predloženih članova pri izboru komisije, bodovanje projekata po kriterijumima koji su navedeni u ovom podzakonskom aktu, kao i obavezno raspisivanje konkursa do 1. marta tekuće godine.

Novi Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predvideo je, prvi put, obavezu stručne službe organa koji je raspisao konkurs da od državnih organa, Regulatornog tela za elektronske medije i Saveta za štampu pribavlja podatke o merama izrečenim medijima zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda. Za nepoštovanje ovih odredbi, odnosno nepribavljanje ovih podataka, Zakonom o javnom informisanju i medijima previđene su prekršajne kazne za odgovorno lice, u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara. Još jedna novina u Pravilniku jeste i da pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija u kojima nisu objavljeni osnovni podaci o mediju, odnosno impresum.

Pravilnikom, a u skladu sa Zakonom, predviđeno je da se čitav proces projektnog sufinasniranja odvija putem Jedinstvenog informacionog sistema, čije će korišćenje u ovom procesu, kako piše u Zakonu, početi od naredne, 2025. godine. Ukoliko nadležni konkurse ne raspišu u prva dva meseca tekuće godine, ili ih ponište, a nove ne raspišu u roku od 30 dana, zakonodavac je predvideo prekršajne kazne za odgovorno lice, u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

Prvi put, Pravilnikom je predviđeno postojanje bodovnih lista, kako za izbor članova komisije, tako i za ocenu predloženih projekata. Pravilnikom su predviđeni kriterijumi za ocenu projekata na osnovu kojih se formira bodovna lista i boduje svaki pojedinačni projekat. Projekat, piše u novom Pravilniku, boduje svaki član komisije, a najveća ocena koju projekat može dobiti je 100 bodova. Bodovi svih članova komisije se sabiraju i dele sa brojem članova komisije. Nakon utvrđivanja konačnog broja bodova formira se rang lista projekata na osnovu koje komisija predlaže iznos sredstava za svaki projekat, u skladu sa novcem opredeljenim za konkurs.

Biografije predloženih članova komisije boduju se, predviđeno je Pravilnikom, na osnovu bodovne liste koja je deo obrasca za prijavu. Većina članova komisije, kao i do sada, imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja, a ukoliko takav predlog ne postoji, „iz redova teoretičara, analitičara i praktičara iz oblasti medija“, navedeno je u novom Pravilniku. Član komisije ne može biti zaposlen ili radno angažovan kod pravnog lica ili preduzetnika koji učestvuje na konkursu, ali „ni član novinarskog i medijskog udruženja koje učestvuje na tom konkursu“, što je novina je u Pravilniku.

Novi Pravilnik možete pročitati na sajtu UNS-a, u odeljku Zakoni.