Batut i Ministarstvo zdravlja dostavili predlog mera zdravstvenim ustanovama zbog malih boginja

0
27

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja dostavili su svim zdravstvenim ustanovama predlog mera koje treba sprovesti zbog pojave prvog slučaja malih boginja u Srbiji u ovoj godini.

Već početkom janura svi domovi zdravlja dobili su dopis da se uradi hitna, vanredna revizija vakcinalne kartoteke i da pozivaju roditelji nevakcinisane dece da ih dovedu na imunizaciju. U saopštenju Batuta se navodi da su zdravstvenim ustanovama sugerisali da se prijavljuje svaka sumnja na morbile, da se radi laboratorijska dijagnostika, da se pacijenti sa sumnjom na tu zaraznu bolest izoluju i leče, da se obavlja zdravstveni ali i epidemiološki nadzor.

Naveli su i da se obavi vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba, kao i  vakcinacija osetljivih lica iz kontakta sa obolelim unutar 72 sata.

U Batutu kažu da im je juče, 6.2.2024. godine, stigla potvrda sa Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” da je potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 15 godina života iz Beograda, koja nije vakcinisana i koja je hospitalizovana zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti “Prof. dr Kosta Todorović”.

Dodaju da je za vreme trajanja pandemije COVID-19 u skoro četvrtini zemalja sveta prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2021. godini iznosio je 74,8 odsto, a u 2022. godini 81,3 odsto. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 odsto, a u 2022. godini 89,5 odsto.

Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2023. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95 odsto, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i obolevanje. U slučaju pojave temperature, kao i pojave ospe po telu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabaranom lekaru u domu zdravlja. Hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke od strane pedijatara u domovima zdravlja potrebno je evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa Kalendarom imunizacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here