Poslednja tura turističkih vaučera, vrednih 10.000 dinara, i u januaru se razgrabila za samo nekoliko sati. Javnost i dalje nema podatke koliko je ova ekonomska mera opravdana, odnosno koliko je ovaj način subvencionisanja građana u poslednjih deset godina povećao broj turista i noćenja.

Rast broja domaćih turista je nesporan, ali i dalje kaska za napretkom gostiju iz inostranstva – iako Srbija strance naravno da ne pokušava da „namami“ direktnim davanjima.   Ministarstvo turizma i omladine navodi da zbog ove mere turistička sezona umesto tri traje devet meseci, kao i da je veliki broj ugostitelja izašlo iz „sive zone“ poslovanja kako bi moglo da učestvuje u programu. Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Goran Petković u razgovoru za Novu ekonomiju navodi da je „vaučerizacija“ započeta u vreme krize domaćeg turizma, odnosno usporavanja domaćeg turizma (posmatranog kroz broj dolazaka i broj noćenja). Vaučeri koji su uvedeni pre deset godina dali su pozitivan efekat: broj dolazaka i noćenja domaćih posetilaca je počeo da raste, uporedo sa nastavkom rasta stranih posetilaca, kaže on. „Ugostitelji orijentisani na domaćeg gosta su dobili stabilniji priliv (mušterija). To nije najstarija mera aktivnog upravljanja turizmom, ali isto kao i druge mere, zaslužuje preispitivanje posle nekog vremena“, ocenjuje Petković. U Ministarstvu turizma i omladine tvrde da su turistički vaučeri, koji se dodeljuju već punih deset godina, ostvarili višestruke efekte na razvoj turizma.

Prvo, doprineli su rastu domaćeg turističkog prometa, pa se u periodu od 2015. godine do 2023. godine, broj domaćih turista povećao za 57 odsto, a broj noćenja je porastao za 61 odsto, odgovaraju u Ministarstvu. Taj trend je očuvan i nakon pandemije, odnosno i u 2023. godini, kažu u nadležnom Ministarstvu, u kojoj je takođe ostvareno dva miliona dolazaka domaćih turista, koji su nastavili da provode odmor u zemlji. Ideja je da ovaj, takoreći, pilot projekat, postane konstantan, sa značajno većim sredstvima za razvoj ruralnog turizma u narednim godinama kroz podsticaje za proširivanje smeštajnih kapaciteta i dodatno opremanje objekata.