Demokratska stranka (DS) je danas saopštila da Ustavni sud ima rok od 72 sata da odgovori na žalbu koju su, zbog verifikacije mandata poslanika novog saziva Skupštine, podneli toj najvišoj sudskoj instanci.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Ustavnog suda je rečeno da je žalbu juče podnela predstavnica DS Alisa Kockar, jer se taj sud nije izjasnio o prethonim zahtevima koalicije „Srbije protiv nasilja“ u vezi sa poništavanjem decembarskih izbora.

DS je već podnosio žalbe zbog biračkog spiska i premeštanja birača, pritisaka na birače naročito one zaposlene u javnim službama, ali iz zbog slobode medija.

Funkcioner DS Srđan Milivojević rekao je da je Kockar bila 70. na listi koalicije „Srbija protiv nasilja“ i da bi ona bila poslanica „da nije bilo izborne krađe“.

Milivojević se pozvao na Ustav rekavši da narodni poslanik ne može biti poslanik i obavljati druge funkcije koje bi predstavljale sukob interesa, kao i da član Vlade ne može biti poslanik.

Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je da u toj stranci ne žele da izvrše pritisak na sud, već da ih podsete i ohrabre da rade po Ustavu.