Pomama za konobarima, kuvarima, roštilj majstorima…

0
26

Pomama za konobarima, kuvarima i roštilj majstorima vlada i van sezone, a deficit ovih poslova u našoj zemlji tek će se osetiti u susret letu. Iako neretko teški, ovi poslovi donose unosne zarade, pa tako roštilj majstori zarade i 100.000 dinara, dok oni najsupešniji kuvari mogu da se pohvale zaradom od oko 3.000 evra.

Još prošle godine postalo je posebno vidljivo koliko su poslovi iz sektora ugostiteljstva u našoj zemlji deficitarni, posebno tokom „letnjeg špica“ kada veliki deo njih ide u okolne zemlje da odradi sezonu. Među traženim poslovima su konobari, roštilj majstori i kuvari. Miloš Turinski sa sajta „Infostud“ za Nova.rs kaže da će se uskoro konobari i kuvari iz Srbije „preseliti na Jadran“ što će uticati na naše tržište. „Biće jako veliki broj upražnjenih mesta, pa će samim tim ponuda biti veća“, kaže sagovornik Nova.rs. Kada je o platama reč, dodaje da to zavisi od grada do grada. Napominje i da veliku ulogu u određivanju plata igra poslodavac. „Maksimum koji smo mi zabeležili jeste bio prošle godinu u jednom restoranu u Novom Sadu, gde je šef kuhinje dobio platu od 3.000 evra. To je jedinstven slučaj, zaista. Ako ste pomoćnik u kuhinji, zaradićete neki minimalac – oko 40.000 dinara. Kada je o kuvarima reč konkretno, tu plata ide i do 1.000 evra“, naveo je Turinski.

Da se u ovom poslu dobro zarađuje primetili su i mladi koji se tek nalaze pred izborom zanimanja, pa tražnja za kuvarskim školama raste. U prilog tome je i podatak da Ugostiteljsko-turstičku školu  u Vrnjačkoj Banji upiše oko 90 novih đaka svake godine. Mnogo kuvara iz Srbije ide u inostranstvo, naročito na jadransko primorje u toku letnje sezone, gde mogu da zarade i do 3.000 evra mesečno. Među srpskim kuvarima najpopularnije letnje destinacije su Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a budući da su im obezbeđeni smeštaj i hrana, može se reći da je to „čista“ zarada koju na kraju meseca imaju. Kada je o konobarima reč, tu se zarada u proseku kreće od minimalca, pa sve do nekih 60.000 dinara. „Znamo svi da je tu uključen i bakšiš, pa ta zarada može biti i dupla neretko“, naveo je Miloš Turinski iz Infostuda. Platu od 100.000 dinara sličnu kuvarima, dobijaju i roštilj majstori. Kako se može videti u raznovrsnoj ponudi oglasa u kojima se traže upravo roštilj majstori, ponuđene plate idu i do 120.000 dinara. Na mnogim oglasima za posao nazančeno je „hitno“.

Prema podacima Infostuda, najveći deficit u godini za nama bio je izražen za pozicije magacionera, konobara, kuvara, mesara, higijeničara, ali u velikoj meri nedostaju i građevinski radnici, vozači i zanatlije poput automehaničara i vodoinstalatera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here