Unapređenje energetske efikasnosti jedan od prioriteta Vlade

0
20

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, da je energetska sanacija domaćinstava, stambenih i javnih objekata jedan od najvažnijih prioriteta, što je prepoznato i u planu „Skok u budućnost – Srbija 2027”.

Đedović Handanović je, istakavši da država trenutno ulaže nikada veća sredstva za poboljšanje energetske efikasnosti,  podsetila na to da je prethodne godine kroz projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane”, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju približno 10.000 domaćinstava. Ova sredstva su namenjena za zamenu stolarije, za izolaciju, ugradnju solarnih panela, toplotnih pumpi i zamenu kotlova, ukazala je ministarka, navodeći da je 5.500 porodičnih kuća dobilo subvencije za energetsku efikasnost, a polovina ih je iskoristila za zamenu stolarije.

Prema njenim rečima, unapređenjem energetske efikasnosti u domaćinstvima za koje su predviđene subvencije prethodne godine ostvariće se uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Ona je istakla da se nastavlja rad na stvaranju energetski efikasnijeg društva jer se energetska tranzicija tiče svakoga građanina, dodajući da građani mogu da, kroz energetsku sanaciju svojih domaćinstava, za samo nekoliko meseci osete razliku kroz povećan komfor i niže račune. Đedović Handanović je najavila da će ovaj program trajati do kraja 2027. godine i da će kroz njega biti uloženo 50 miliona dolara za energetsku sanaciju oko 50.000 domaćinstava širom zemlje, što će se pozitivno odraziti i na životnu sredinu. Prema njenim rečima, građani za ove namene mogu da dobiju subvenciju države u iznosu do 65 odsto vrednosti investicije energetske sanacije, u zavisnosti od toga koje mere odaberu da sprovedu u svom domaćinstvu.

Ministarka je podsetila na to da je završeno prijavljivanje višeporodičnih zgrada priključenih na daljinsko grejanje za energetsku sanaciju koju sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa EBRD, uz napomenu da je prijavljeno približno 1.500 zgrada u 15 gradova i opština, a projekat je vredan 64,5 miliona evra. Procenjuje se da će se u okviru ovog projekta energetski sanirati više od 500 stambenih zgrada, sa ukupnom površinom od približno milion kvadratnih metara, poručila je Đedović Handanović i dodala da je odziv bio dobar i da se u većim gradovima prijavilo najviše zgrada, posebno u Beogradu i Novom Sadu. Ona je rekla da će se u odabranim višeporodičnim zgradama sanirati fasade i krovovi, dok je glavna korist prelazak na naplatu grejanja po potrošnji i na godišnjem nivou očekuju se uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto. Đedović Handanović je napomenula da će se završetkom energetske sanacije ovih zgrada povećati vrednost nekretnine, dok se građanima godišnji računi za grejanje zbog otplate energetske sanacije neće značajno ili uopšte povećati.

Ministarstvo rudarstva i energetike takođe ulaže značajna sredstva u unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima širom Srbije, istakla je ministarka i precizirala da je ove godine u budžetu izdvojeno dvostruko više sredstava sa sanaciju javnih objekata nego prethodne godine. Trošimo tri i po puta više energije da proizvedemo istu jedinicu BDP-a u odnosu na evropski prosek i definitivno imamo prostora da efikasnije upravljamo potrošnjom, ukazala je Đedović Handanović. Ona je navela da je u 57 gradova i opština uloženo 1,79 milijardi dinara u 2022. i 2023. godini za sanaciju škola, vrtića i ostalih objekata od javnog značaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here