Užice zvanično postalo Prestonica kulture Srbije za 2024. godinu

0
21

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je svečanom ceremonijom u okviru programa „Praznik svetlosti“ na Trgu partizana, Užice  od sinoć i zvanično postalo Prestonica kulture Srbije za 2024. godinu.

Nacionalnu prestonicu kulture otvorila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i istakla da kultura pripada svim njenim građanima podjednako, a da je projekat Prestonica kulture Srbije jedan od najvažnijih koraka u ispunjenju tog cilja. Gojković je dodala da je ovo veliki dan za Užice i Zlatiborski okrug, naročito ako se ima u vidu da su kultura i umetnost ovog dela naše zemlje prepoznatljivi širom sveta. Pred Užičanima je jedna više nego zanimljiva godina, ispunjena mnogobrojnim i kvalitetnim kulturnim programima i sadržajima. Ne sumnjam da će Užice kao Prestonica kulture uspeti da ispuni sva očekivanja i ispiše nove stranice u bogatoj istoriji grada, baš kao što je to učinio Čačak kao prva nacionalna prestonica kulture, rekla je Gojković.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je Srbija danas značajno drugačija zemlja nego što je bila pre nešto više od jedne decenije, a da su promene na bolje vidljive u svim segmentima društvenog života, tako i u kulturi. Ona je istakla da je takvom napretku u velikoj meri doprinela  decentralizacija kulture, kao jedan od najvažnijih principa kulturne politike, zbog toga što kultura mora da pripada svima, jer je to njena priroda. Prema njenim rečima, Srbija je oduvek imala značajne kulturne centre u unutrašnjosti, iz kojih su potekla neka od najvećih imena naše istorije i kulture. Jedno od takvih važnih središta je i Užice, koje je iznedrilo velike umetnike kao što su Milutin Uskoković, Maga Magazinović, Mihailo Milovanović, Ljubinka Dobrijević ili Stiv Tešić. Uz to, ovde se odigravaju brojne manifestacije koje decenijama unazad imaju vidljivo mesto na kulturnoj mapi Srbije i Evrope, navela je ona. Gojković je ukazala da su među njima i dešavanja u Drvengradu nedaleko od Užica, koji je, zahvaljujući briljantnoj zamisli svog osnivača režisera Emira Kusturice, postao kultno mesto ljubitelja filma i muzike, na kome se susreću sva magija umetnosti i nepregledna lepota prirode.

Potpredsednica Vlade je podsetila da,  kada god se govori o Užicu, mora se spomenuti jedinstveno kulturno nasleđe ovog kraja, u kome dominira Stari grad, srednjevekovno utvrđenje sa koga se grad vidi najlepše i najbolje. Njegova istorija ujedno je istorija grada – rasli su i razvijali se zajedno, povremeno padali da se podignu još uspravniji i dostojanstveniji, da bi danas, zahvaljujući zajedničkom delovanju lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije, Stari grad ponosno stajao nad Užicem kao najverniji svedok proteklog vremena i biser kulturne baštine ovog dela naše zemlje, naglasila je potpredsednica Vlade. Ona je ističući da je od svog početka ideja vodilja projekta da nosilac prestižne titule Nacionalne prestonice kulture u najboljem svetlu predstavi svoje kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo, ukazala na to da je Užice važan grad za srpsku istoriju i kulturu i da je zato i za njega i za čitav ovaj kraj, ali i za celokupnu kulturnu scenu naše zemlje, dragoceno to što će posetioci imati priliku da uživaju u sadržajnom i autentičnom umetničkom programu. Goković je najavila i da će Užice dobiti kulturni centar namenjen deci i Muzej keramike, čime će prvi put institucionalno biti prikazana grana umetnosti po kojoj je ovaj kraj nadaleko poznat. Sigurna sam da će titula Prestonice kulture Srbije dati snažan podsticaj daljem razvoju kulture i umetnosti u čitavom zlatiborskom kraju, što i jeste jedan od glavnih ciljeva ovog projekta, poručila je Gojković.

Umetnički koncept ovogodišnjeg projekta Prestonica kulture Srbije razvijen je pod motom svetlosti, duboko utemeljenim u lokalnoj tradiciji i činjenici da je Užice među prvima u Evropi imalo hidrocentralu, zasnovanu na principima Nikole Tesle. Programski sadržaji biće realizovani pod sloganom „Era kulture“, kroz četiri tematske oblasti, koje obuhvataju kulturno-istorijsko nasleđe i savremene umetničke prakse i perspektive u duhu Strategije razvoja kulture grada Užica („Lučonoše“, „Pla(e)menite baklje“, „Šarena svetla reflektora“ i „Sajber era“).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here