Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas u Vrdniku drugi Forum o regionalnom razvoju AP Vojvodine, na kojem se razgovaralo o novim mogućnostima i modelima održivog regionalnog razvoja.

Mirović je istakao da su ovakvi skupovi važni jer imamo izražena manje razvijena područja, te da je značajno razmeniti iskustva i konkretna znanja u cilju smanjenja regionalnih razlika.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini rekao je da je važno da EU pruži podršku Srbiji kako bi se unapredio razvoj na regionalnom nivou i kako bi se Srbija pripremila za korišćenje strukturnih i regionalnih fondova Unije.

Forum o regionalnom razvoju organizovao je konzorcijum pet regionalnih razvojnih agencija Vojvodine – Banat, Bačka, Srem, Panonreg i Južni Banat, uz podršku Pokrajinske vlade.

U fokusu rada Foruma, koji je okupio predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora, nalaze se tri teme – institucionalna i finansijska podrška regionalnom razvoju, ekonomski razvoj i zaštita životne sredine.