Otvaranje izlozbe JP Pošte Srbije u čast 180 godina od donošenja Srpskog građanskog zakonika

0
20

Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević otvorili su u Kraljevskom dvoru izložbu „Knez Aleksandar Karađorđević, rodonačelnik građanske Srbije“, organizovanu povodom 180. godišnjice od donošenja Srpskog građanskog zakonika.

U Kraljevskom Dvoru je održana i promocija ekskluzivnog izdanja prigodnih poštanskih maraka „Pošte Srbije“ „180 godina Srpskog građanskog zakonika“. Princ Aleksandar je rekao da njegov čukundeda knez Aleksandar nije stekao slavu na ratištu kao drugi Karađorđevići, ali je vodio drugačiju bitku, bitku za uspostavljanje građanskog društva, napredak i modernizaciju Kneževine Srbije, koja je bila u sastavu Osmanskog carstva. “

Vršilac dužnosti direktora „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević rekao je da je „siguran da će se prigodna poštanska marka, koverat i tabak sa vinjetama, svojom lepotom i simbolikom izdvojiti među svedočanstvima za budućnost i podsećati nove generacije na važan istorijski trenutak i dvojicu velikana, kneza Aleksandra Karađorđevića i Jovana Hadžića, zaslužnih za sveobuhvatnu kodifikaciju građanskog zakonodavstva i doprinos opštoj reformi društva i države”.

Srpski građanski zakonik donet je 6. aprila 1844. godine i to je prvi i jedini sveobuhvatni građanski zakonik u Srbiji, jedan od najranijih i najznačajnijih modernih kodifikacija građanskog prava donetih u Evropi tokom 19. veka, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here