U Srbiji je na godišnjem nivou, u poslednjih pet godina, prosečno na putevima stradalo 520 učesnika u saobraćaju, dok je više od 3.200 zadobilo teške, a oko 16.000 lake telesne povrede, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) povodom Nedelje prevencije povreda u saobraćaju.

U saopštenju Ministarstvo je navelo da gotovo polovinu poginulih na putevima Srbije čine pešaci, biciklisti i motociklisti, kao posebno ranjive kategorije učesnika u saobraćaju. Ministarstvo je apelovalo da građani poštuju propise i odgovorno se ponašaju u saobraćaju i time direktno doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i posledica nezgoda na putevima.

Posebno se skreće pažnja vozačima da poštuju propisano ograničenje brzine, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i vozačima i putnicima u vozilu da obavezno koriste sigurnosni pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu.

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju obeležava se širom sveta svake poslednje nedelje u aprilu, sa namerom da se skrene pažnja na katastrofalne posledice koje saobraćajne nezgode ostavljaju na pojedince, njihove porodice i društvo u celini. Saobraćajne nezgode su, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, vodeći uzrok smrti i teških telesnih povreda dece i osoba mlađih od 24 godine, podsetio je MUP.