Đedović Handanović – U martu rekordne uštede struje

0
16

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su u martu ostvarene najveće uštede u potrošnji električne energije, čak 54 odsto domaćinstava dobilo je popuste, dok je četvrtina – 830.000 domaćinstava, ostvarila onaj najveći, od 40 odsto, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ministarka Đedović Handanović je, u gostovanju na televiziji Hepi, rekla da je 54 odsto domaćinstava ostvarilo popuste na potrošnju struje u martu. – Hvala građanima koji su se ponašali odgovorno tokom cele grejne sezone. U martu su ostvarene najveće uštede u potrošnji električne energije, čak 54 odsto domaćinstava dobilo je popuste dok je četvrtina ostvarila najveći popust od 40 odsto, odnosno 830.000 domaćinstava. Nadam se da će građani i u narednom periodu nastaviti da se ponašaju odgovorno. Ovu inicijativu pokrenuli smo radi podizanja svesti i male promene navika da bismo više vodili računa o potrošnji energije, a samim tim pružili podršku energetskom sistemu i zaštitili budžet građana – rekla je ona. Ministarka je dodala da popusti za racionalnu potrošnju energije „Elektroprivredu Srbije“ koštaju oko 80 miliona evra, da to nije mali iznos koji je jednak investiranju u remont jednog bloka termoelektrane ili hidroelektrane.

Đedović Handanović je ukazala na to da se cene struje i gasa za građane neće povećavati. – Rekli smo još u novembru nakon razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom kada smo se borili za najbolje uslove za naše građane, da se cene neće povećavati u ovoj godini. Što se tiče cena za privredu, gas će pojeftiniti 15 odsto a struja oko 20 odsto u zavisnosti od metodologije obračuna. Država će nastaviti da radi na stvaranju što konkurentnijeg ambijenta za privredu, kako bi proizvodi iz Srbije bili atraktivniji na tržištu, a na to značajno utiču cene struje i gasa – rekla je ona i dodala da je država stala iza privrednika tokom energetske krize, kada je cena struje na tržištu iznosila više od 600 evra po megavat času, i da će se uvek ponašati odgovorno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here