Povećana potražnja za jagnjetinom uoči predstojećih praznika

0
18

Kilogram žive mere jagnjadi od 32 do 35 kilograma trenutno košta 600 dinara, ali ovčari ne garantuju da će ta cena i ostati kako se približava Vaskrs i Đurđevdan, kada se na prazničnoj trpezi prednost daje jegnjetini u odnosu na praseće pečenje.

Ovčari su zadovolji cenom žive vage jagnjadi jer dobijaju i podsticaje od države znatno uvećane nego ranijih godina, ali naglašavaju da je stočni fond znatno umanjen u odnosu na prošlu godinu, pa ukoliko se potražnja za jaganjcima bude nastavila do Đurđevdana, postoje izgledi da cena živa mera jaganjaca bude i 700-800 dinara. U mesarama je jagnjetina daleko skuplja. Kilogram celog jagnjeta, polovina ili četvrtina prodaje se za 1.700 dinara i u tu cenu ulazi samo meso bez iznutrica i glave. Po nižoj ceni, za oko 1.400 dinara, može se kupiti polovina ili četvrtina jagnjetine uz deo glave i iznutrice. Nigde se ne može kupiti samo kilogram jagnjetine.

U stočnom fondu trenutno imamo ispod 1,5 miliona grla ovaca, a nekada ih je bilo na pašnjacima tri pa i pet miliona grla – kaže agrarni analitičar Čedomir Keco. – To je razlog zašto je kilogram žive mere jagnjetine dogurao do 600 dinara, sa izgledom da ta cena bude i viša. Mada je ranijih godina prasetina bila skuplja od jagnjetine, sada su cene ovih mesa skoro izjednačene i, kako je naglasio Keco, ne mogu se više porediti. – Nemamo ni svinja ni ovaca. Prasad za tov i zamrznutu svinjetinu uvozimo, pošto nemamo svoju. Stočni fond ovaca je više nego dvostruko manji, mada još pokrivamo domaće tržište. Pojedini stočari ga i izvoze, ali nemamo organizovanog izvoza ovčijeg i jagnjećeg mesa, što je doprinelo da prasad i jaganjce kupujemo po istim cenama, znatno višim nego ranijih godina.

Mada su sada cene žitarica i uljarica znatno niže nego prošle godine, kilogram žive mere jaganjaca je skuplji nego lane. Lane su se prodavali za 400 dinara po kilogramu, a sada koštaju 600 dinara. Ista roba u BiH je daleko skuplja, kilogram žive mere je preko 800 dinara kilogram. Uoči praznika postoje izgledi da kilogram jagnjetine bude i 800 dinara, ukoliko se nastavi potražnja kakva je sada. U Sremu nema ni ovaca ni jaganjaca, a odnos ponude i potražnjnje diktira cene, bez obzira na to što je hrana jeftinija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here