Obuka na temu “Integralna zaštita u voćarstvu”  jabuka, šljiva, breskva, kajsija – predavača prof. dr Novice Miletića održana je  na Agronomskom fakultetu u Čačku, a praktična obuka u voćnjaku Marka Paunovića u selu Viljuša.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) realizuje obuke poljoprivrednika, preduzetnika u agrobiznisu, poljoprivrednih savetodavaca, profesora srednjih i visokih strukovnih poljoprivrednih škola i fakulteta, predstavnika udruženja poljoprivrednika i udruženja za ruralni razvoj i ekologiju po Projektu FAO – SPITS 2024 – Efikasna i ekološki savesna primena pesticida u konceptu održive poljoprivrede. Tema obuke bila je zaštita jabuka, šljiva, breskva i kajsija.

Nakon teorijske obuke na Agronomskom fakultetu održana je i praktična obuka u voćnjaku Marka Paunovića u selu Viljuša.

Sve navedene aktivnosti su razvijene i implementirane u okviru FAO Multidisciplinarnog fonda, u saradnji sa Savezom poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbija (SPITS – koji obeležava jubilej 155 godina od osnivanja rodonačelnika Društva za poljsku privredu), a sa ciljem da se unapredi znanje o pravilnoj upotrebi pesticida u poljoprivredi.