Novoizabrana predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković preuzela je danas dužnost od dosadašnjeg predsednika Igora Mirovića. Primopredaja dužnosti obavljena je u zgradi Pokrajinske vlade, gde su danas dužnost preuzeli i novi članovi Vlade i održana je prva sednica u novom sazivu.

Maja Gojković nova je predsednica vlade Autonomne Pokrajine Vojvodina i prva žena na ovoj funkciji. Izabrana je juče većinom glasova u novom sazivu Skupštine Vojvodine posle decembarskih izbora. Istovremeno je podržan njen predlog za sastav nove pokrajinske vlade koja ima ukupno 14 članova, kao i dosad. Gojkovićeva, koja je na čelo pokrajinske vlade izabrana posle dva mandata Igora Mirovića, istakla je da će voditi politiku kontinuiteta, zajedništva i sadejstva sa republičkim institucijama, kao i delovanje u skladu s Planom razvoja Vojvodine do 2030, koji je vojvođanska skupština usvojila prošle godine.

Po struci pravnica, donedavno ministarka kulture, obavljala je i druge visoke javne funkcije u Srbiji i SR Jugoslaviji. Između ostalog, bila je potpredsednik Vlade SRJ, predsednik Narodne skupštine i prva žena gradonačelnik Novog Sada, gde je 1963. rođena i diplomirala na Pravnom fakultetu 1987. godine. „Glavno obeležje pravca nove pokrajinske vlade biće ravnoteža na dve stvari: kontinuiteta dosadašnjih razvojnih projekata i na novim kapitalnim ulaganjima”, rekla je Maja Gojković. Fokus će biti, prema njenim rečima, na oblastima saobraćajne i komunalne infrastrukture, zaštite životne sredine, obrazovanja, kulture, socijalne zaštite, a time će Vojvodina, smatra, nastaviti da bude motor sveukupnog razvoja, u sadejstvu s Vladom Srbije.