Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa članom Politbiroa Centralnog Komineta Komunističke partije Kine i sekretarom opštinskog komiteta Pekinga Jin Lijem.

Brnabić je poželela dobrodošlicu Liju i izjavila da su posete visokih zvaničnika iz NR Kine uvek jako značajne za dodatno produbljivanje saradnje Srbije i NR Kine. Ona je istakla i veliko zadovoljstvo i čast što su predsednik Vučić i Republika Srbija imali priliku da ponovo ugoste predsednika Si Đinpinga u Srbiji i da je poseta rezultatirala mnogim važnim dogovorima.

Sagovornici se saglasili da se prepoznate oblasti i viđenje sveukupne saradnje dveju zemalja u potpunosti poklapaju i da su ponosni na izvanredne odnose, strateško partnerstvo i izuzetno kvalitetan i intenzivan politički dijalog na svim nivoima. Takođe, istakli su da će saradnja u budućnosti u raznim oblastima poput nauke, inovacionog stvaralaštva, biotehnologija, veštačke inteligencije, poljoprivrede i drugih, dodatno osnažiti čelični odnos naših zemalja.

Li je naglasio da NR Kina obraća posebnu pažnju na našu zemlju i jačanje svih vidova saradnje zarad dobrobiti oba naroda, a posebno uvažavajući to što su Beograd i Peking „bratski gradovi“ već 44 godine, kao i da je to bratimljenje bilo prvo bratimljenje Pekinga sa gradom sa evropskog kontinenta. On je izrazio spremnost da NR Kina pomogne Srbiji povodom pripreme specijalozovane izložbe EKSPO 2027.

Brnabić se posebno zahvalila na podršci prijateljske Kine na koordinisanom nastupu u međunarodnim organizacijama što je od naročitog značaja u ovom trenutku, kada se Srbija suočava sa različitim pritiscima i izazovima.