Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o unapređenju bilateralnih odnosa, pre svega u oblasti ekonomije i investicija.

Na sastanku je bilo reči o predstojećem Poslovnom forumu Srbija–Italija u Trstu, na kojem će učestvovati i veliki broj srpskih kompanija iz oblasti industrije, poljoprivrede, infrastrukture i tehnoloških inovacija.

Predsednik Vlade je istakao da je Italija, čije kompanije u Srbiji danas zapošljavaju približno 50.000 ljudi, važan privredni i investicioni partner, uz ocenu da drugi poslovni forum dveju zemalja predstavlja dodatni zamajac za privrede dveju zemalja, ali i sveukupno unapređenje bilateralnih odnosa. Vučević je, podsetivši na to da je ovo drugi forum za poslovnu saradnju Srbije i Italije, dodao da je direktna saradnja srpskih i italijanskih privrednika višestruko značajna za nove investicije na našim tržištima.

On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti realizovane nove italijanske investicije u našoj zemlji, zahvaljujući velikim potencijalima i izuzetnim političkim i strateškim vezama Srbije i Italije. Ambasador Italije je ukazao na to da dve države imaju dugu tradiciju prijateljskih i partnerskih odnosa, koja je čvrsta osnova i za dalju podršku Italije evropskom putu Srbije.

On je dodao da je godina  u kojoj se obeležavaju i dva važna datuma – 145-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa i 15-godišnjica potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu Srbije i Italije, dobra osnova za produbljivanje veza i uspostavljanje čvršćih partnerskih odnosa.

Prema njegovim rečima, osim postojećih, najveći potencijal za rast ima oblast turizma.