U Zrenjaninu je održana debata o korišćenju prava na udruživanje. Debatu je organizovao Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz pomoć Evropske unije.

Debata je održana u zrenjaninskom klubu ZONA društenog dijaloga, a njome je obeležena i desetogodišnjica postojanja Građanskog preokreta.

Moderator debate, predsednik Upravnog odbora Građanskog preokreta Branislav Ivin podsetio je na početku da je pravo građana da se udružuju i učestvuju u javnom životu, što se Ustava Srbije tiče, gotovo neograničeno, da je eksplicitno garantovano da se bez bilo čije prethodne saglasnosti građani mogu slobodno udruživati, kao i da ih niko ne može protiv njihove volje učlanjivati u bilo kakve organizacije.

Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, zapitala se na početku da li bi ukidanje prava na okupljanje i prava na udruživanje izazvalo bilo kakav potres u našem društvu. Ona je podsetila na problem s pijaćom vodom u Zrenjaninu, koji traje dve decenije, a zbog kojeg nije došlo do masovnijeg udruživanja koje bi rezultiralo adekvatnim pritiskom na donosioce odluka i rešenjem problema.

Zoran Gavrilović, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja BIRODI, rekao je da je udruživanje građana moguće tamo gde postoji građansko društvo, a u Srbiji se aktivno radi na tome da se stvori zajednica, a ne društvo.

Nakon debate o korišćenju prava na udruživanje Građanski preokret je povodom svoje desetogodišnjice dodelio zahvalnice pojedincima i organizacijama koji su značajno doprineli njegovom radu i rezultatima.