Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski predložila je danas ministarki porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selmi Čabrić potpisivanje prvog sporazuma kojim će se formalizovati institucionalna saradnja u oblasti populacione politike između Srbije i Republike Srpske.

Sagovornice su se saglasile da će se uspostavljanjem te vrste saradnje i kontinuiranim radom na razvijanju i sprovođenju mera za podsticanje rađanja, populacione politike i unapređenja reproduktivnog zdravlja, porodičnih vrednosti, politike aktivnog i zdravog starenja i međugeneracijske solidarnosti stvoriti mnogi pozitivni efekti.

Đurđević Stamenkovski je navela da će Sporazum koji će sutra biti potpisan u okviru Svesrpskog sabora, dodatno ojačati saradnju u oblasti podrške porodici, demografije i populacione politike, a sve u cilju unapređenja odnosa između Srbije i Republike Srpske.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić je naglasila da ideja o saradnji dva ministarstva postoji iz ranijeg perioda, ali da ona nažalost nije realizovana do sada i kao da je simbolički čekala datum Svesrpskog sabora da se krene u njenu realizaciju.

“Ovo je tema i globalnog karaktera, jer se mi na svim poljima susrećemo i sa migracijama stanovništva i sa pomerenom dobnom granicom gde ljudi stupaju u brak i rađaju prvo drugo, pa i više dece“, rekla je ministarka Republike Srpske Selma Čabrić.