Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija naručila pet elektromotornih vozova iz Kine i da poslednji treba bude isporučen 31. decembra 2025. godine, a da će se brzim vozom od Beograda do Subotice stizati za sat i deset minuta.

„Radićemo testove za prugu Beograd – Subotica već u septembru i najkasnije od 1. decembra, ako završimo prugu do tada, a završićemo, vozićete se ovim vozom Beograd-Subotica“, rekao je Vučić tokom predstavljanja novog kineskog brzog voza u Tehničko-putničkoj stanici Zemun. Vučić je naveo da taj voz ima 45 mesta u prvoj klasi, a 197 u drugoj i osam pomoćnih sedišta. On je rekao da će se, kada Mađari završe svoj deo, od Beograda do Budimpešte, stizati za dva sata i 40 minuta.

Voz, koji je predstavljen u tehničko-putničkoj stanici u Zemunu, sastoji se od četvoro kola – dvoje motornih kola i dve prikolice i u potpunosti je usklađen sa TSI sistemom. Sva kola za sedenje provog i drugog razreda poseduju prostor za invalidska kolica, toalete za osobe sa smanjenom pokretljivošću, prostor za odlaganje bicikala, kabasti prtljag, dok je na automatima i aparatima za kafu obezbeđeno onlajn plaćanje. Voz posuduje sistem inteligentnog održavanja, odnosno može da dijagnostifikuje kvarove i smetnje, poboljšava efikasnost održavanja i optimizuje troškove, jer ima 1.000 tačaka za nadzor koje su raspoređene po celom vozu, od napajanja, vuče, kočnica. Poseduje i inteligentni sistem za prodaju karata koji može da prikaže slobodna i zauzeta mesta za putnike i informacije o deonici u realnom vremenu.