Studenti i članice organizacije „Ženska solidarnost“ danas su ispred Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu protestovali zbog imenovanja profesora Slaviše Orlovića za dekana FPN, koji se dovodi u vezu sa navodnim seksualnim zlostavljanjem studentkinja.

Deo studentkinja tvrdi da je Orlović više puta nezvanično, a jednom i zvanično prijavljen za seksualno uznemiravanje i da to traje poslednjih 25 godina, kao i da je počelo još kada je on bio asistent na FPN. Protest je počeo gromoglasnim zvukom sirene koja je puštana sa megafona uz znak uzbune zbog onoga što se, kako su rekle i posvedočile pojedine studentkinje FPN, događalo.

U jednom trenutku dok su na skupu trajali govori, izašao je odlazeći dekan Dragan Simić, koji je poručio da je na strani studentkinja, da se moraju ispitati sve okolnosti i da će Fakultet kao institucija reagovati u skladu sa zakonom. On je rekao da je izdao nalog povrenicama na Fakultetu da pristupe i da dobiju potrebne informacije koje su neophodne da bi se dalje postupilo u ovom slučaju. Dok je Simić govorio, učesnici protesta su negodovali i pitali ga zašto do sada nije reagovao.

Prema pisanju N1, nakon što je u četvrtak predsednik Saveta FPN Dušan Vučićević podneo ostavku na članstvo u Savetu, danas su ostavke podnela još četiri profesora – Jelena Lončar, Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević i Filip Ejdus.