Jugoslovenska kinoteka sinoć je obeležila 75 godina postojanja svečanošću na kojoj je uručen „Zlatni pečat“ glumcu Predragu Mikiju Manojloviću i otvoren je 26. Festival nitratnog filma.

Na Dan Kinoteke, njen direktor Jugoslav Pantelić uručio je Manojloviću „Zlatni pečat“, najviše priznanja ove institucije za doprinos filmskoj umetnosti, a svečanosti je prisustvovao i ministar kulture Nikola Selaković. U obraćanju pred zvanicama u dvorani Kinoteke „Makavejev“, Manojlović je istakao da je sa „Zlatnim pečatom“ doživeo čast koju nije očekivao.

Ministar kulture Nikola Selaković je rekao da 75 godina predstavlja značajan jubilej Kinoteke, kao ustanove kulture od najvišeg nacionalnog značaja, a poklonici filma širom sveta znaju da Srbija baštini jednu od najznačajnih i najbogatijih filmskih kolekcija, u kojoj posebno mesto pripada nitratnom filmu.

O kinoteci i njenom značaju govorio je direktor Jugoslav Pantelić.

Kako je najavljeno, na festivalu će biti prikazana amaterska dokumentarna reportaža iz 1937. godine u boji „Kraljevina Jugoslavija“, koju je snimio Britanac Džon Kinsmen, prateći delegaciju francuskih ratnih veterana koja je proputovala celu Jugoslaviju. Publika će, pored ostalog, imati prilike da vidi i ostvarenja „Junaci pakla“ (1929) Vilijama Vajlera, „Bio je otac“ (1942) Jasudžira Ozua, kao i najnoviju restaurisanu kopiju kultnog filma „Čovek sa filmskom kamerom“ (1929) Džige Vertova.