Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju javljanje Boga u vidu goluba – Bogojavljenje

0
1118

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju uspomenu na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”.

Veliki hrišćanski praznik, Bogojavljenje, slavi otkrovenje Isusa Hrista kao Boga Sina. Jedan je od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, a tada je pozvao je Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju otvorilo se nebo, i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov.U tom trenutku na Isusovo rame sleteo je Sveti duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje misije i propovedi.
Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Javljanje Boga, prema verovanju, dešava se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, kada se na trenutak otvara nebo i kada se ukrštaju zimski i letnji vetrovi. Onaj koji je napolju i to vidi, može da zamisli jednu želju, koju će, veruje se, Bog da ispuni. Zato se, prema narodnim običajima, izlazi napolje, ili na prozor i terasu, gleda u nebo i zamišlja želja.

Verovalo se i da vreme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vreme biti cele godine. Ako danas bude jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će biti dosta padavina i poplava.
Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije do ovog dana išle povorke koledara ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće, upravo po nazivu povorke. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna. Zato se i naziva se bogojavljenska voda.
Širom Srbije danas će biti organizovana tradicionalna plivanja za časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here