Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na otvaranju treće nacionalne konferencije Vlade Srbije i privrede “Izlaz iz sive ekonomije”, da će ove godine startovati jedinstvena informaciona platforma e-inspektor, koja će do juna umrežiti prve četiri inspekcije

0
190

Ana Brnabić je ocenjujući da će ta platforma još bolje povezati i koordinisati rad inspekcija u Srbiji, objasnila da će do sredine 2019. godine biti umrežene sve 42 inspekcije, što će uvesti potpunu transparentnost u njihov rad.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je siva ekonomija važna tema ne samo za Srbiju, već za čitav svet, naglašavajući da je regulisanje tog problema od presudne važnosti na evropskom putu Srbije. Strateški cilj Srbije je ulazak u EU, što Nemačka podržava, podvukao je ambasador.

Jedna od najvažnijih oblasti kojoj je neophodna reforma jeste vladavina prava i zvanični Berlin pozdravlja to što je Vlada Srbije uvrstila ovu oblast u svoje prioritete, poručio je Ditman.
Borba protiv korupcije, koja je vezana za sivu ekonomiju, veoma je bitna, naglasio je on i ukazao na to da postoje neki nedostaci u toj oblasti, poput nepopunjavanja svih mesta u Agenciji za borbu protiv korupcije, što je važno za obezbeđivanje efektivnog rada tog tela.
Nemačka je, kao podršku Srbiji u ovoj oblasti, do sada investirala 1,8 miliona evra, a postignuto je mnogo pozitivnih efekata, naveo je ambasador i napomenuo da je trenutno fokus na radu javne administracije i kontroli javnih finansija.
Na konferenciji je predstavljena analiza obima sive ekonomije u Srbiji, a zatim je otvoren dijalog Vlade i privrede o novom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije i predloženim merama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here