Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da u domaćoj poljoprivredi treba smanjiti primenu hemijskih sredstava

0
101

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da u domaćoj poljoprivredi treba smanjiti primenu hemijskih sredstava kako se ne bi zagađivalo zemljište.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je poljoprivreda planetarno najveći zagađivač životne sredine, pre svega zbog upotrebe hemijskih sredstva koja se koriste za zaštitu bilja, a potom i zbog nedovoljne pošumljenosti koja dovodi do erozije zemljišta. Trivan je na tematskom skupu „Poljoprivreda – od zagađivača do čuvara životne sredine – uslov za integracije u EU“  koji je održan u Privrednoj komori Vojvodine, upozorio na to da se godišnje čak sa jednog hektara izgubi tona kvalitetnog zemljišta.

“Ministarstvo zaštite životne sredine je tu kako bi objasnilo i upozorilo na posledice, a ukoliko dođe do zajedničkih zaključaka, time bolje rekao je minister Trivan.

Srbija u zaštitu životne sredine treba da uloži približno 15 milijardi evra u narednih 25 do 30 godina, ukazao je ministar i najavio veća izdvajanja iz budžeta za ekologiju u 2018. godinu.
Na skupu su predstavnici resornih ministarstava i pokrajinskih sekretarijata, kao i stručnjaci u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, govorili o bezbednom uklanjanju otpada, pravilnom odlaganju ambalaže od zaštitnih hemijskih sredstava i očuvanju kvaliteta zemljišta sa aspekta zaštite životne sredine.
Događaj u Privrednoj komori Vojvodine su organizovali „Dnevnik–Poljoprivrednik“,Zadružni savez Vojvodine i Privredna komora Vojvodine .

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here