Milan Krkobabić izjavio je da je ulaganje u zemljoradničku zadrugu u Arilju pravi put za strateško rešavanje pitanja gajenja i plasmana maline

0
190

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je da je ulaganje u zemljoradničku zadrugu u Arilju pravi put za strateško rešavanje pitanja gajenja i plasmana maline.

 Krkobabić je posetio zemljoradničku zadrugu “Agro Eko Voće” u Arilju, jednu od onih kojoj su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva, i tom prilikom naveo da je ove godine u budžetu planirano novih 825 miliona dinara za osnivanje novih zadruga i projekte postojećih.

Krkobabić  je ocenio da je ulaganje u tu zadrugu pionirski poduhvat realizacije ideje o izvozu svežeg voća, ali i gotovih proizvoda.

Direktor zadruge “Agro Eko Voće” Božo Joković rekao je da je investicija značajna za 18 zadrugara i 137 njihovih kooperanata koji zajedno obrađuju 100 hektara zemljišta pod malinom, jagodom i kupinom. Ariljska malina je svuda prepoznatljiva, a ova investicija nam je pomogla da prvi put imamo svež proizvod, a ne zamrznut, kao i finalni proizvod koji možemo da plasiramo na domaće i na strana tržišta, istakao je on.
Zemljoradnička zadruga u Arilju je osnovana 2013. godine, ima godišnji promet od pola miliona do milion eura i u sezoni zapošljava 40 radnika.  Poseduje sertifikat zaštićenog geografskog porekla za svoje proizvode, od kojih pravi i kompote i sokove, a u planu je i proširenje palete proizvoda.

Do sada su svoje proizvode plasirali domaćim izvoznicima, a u planu je i direktan plasman na tržišta Francuske i Italije.

Novac je zadruzi dodeljen u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here