U anketi koja sledi pitali smo Zrenjanince da li bi trebalo pooštriti kazne za vozače koji voze u alkoholisanom stanju

0
108

Kazne za alkohol po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja su počele da se primenjuju od 03.aprila 2018. godine. Ovo tehnički govoreći nije nikakav nov zakon, već se radi o Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je do sada bio na snazi. U anketi koja sledi pitali smo Zrenjanince da li bi trebalo pooštriti kazne za vozače koji voze u alkoholisanom stanju

Značajne promene su u kažnjavanju određenih prekršaja pa tako i vožnje u pijanom stanju. Problem sa vožnjom u pijanom stanju je zaista jedan od značajnih faktora ugrožavanja bezbednosti saobraćaja i pooštravanje kaznene politike u ovom segmentu ima puno opravdanje. Alkohol dovodi do smanjenja psihofizičke sposobnosti za upravljanje vozilom, vozači pod dejstvom alkohola nisu svesni koliko su im umanjeni brzina reagovanja, sposobnost donošenja odluka i procenjivanje situacija, a sva čula oslabljena, što sve povećava rizik od saobraćajnih nezgoda. U mnogim zemljama Evropske unije za vožnju u stanju pijanstva predviđene su oštre zatvorske kazne i trajno oduzimanje vozačke dozvole. Npr. u Francuskoj vozača uhvaćenog sa nivoom alkohola u krvi većim od 0,8 promila može da zadesi zatvorska kazna do 1 godine i obavezan medicinski tretman i psihijatrisjka procena sposobnosti. U Norveškoj je moguće trajno oduzimanje vozačke dozvole za nivo alkohola u krvi iznad 0,5 promila dok u Švedskoj, ako je pijani vozač uzrokovao saobraćanu nesreću sa fatalnim posledicama, može da očekuje zatvor do 6 godina. Pitali smo Zrenjanince da li bi u Srbiji trebalo pooštriti kazne za vozače koji voze u alkoholisanom stanju.

Samo jedna čaša alkoholnog pića povećava mogućnost za vozača da bude učesnik u fatalnoj nesreći. Procenjuje se da jedna čaša piva ili alkoholnog pića, likera ili viskija, povećava sadržaj alkohola u krvi do te mere da udvostručuje rizik da dodje do fatalne nesreće samo sa jednim kolima kao učesnikom. Naravno, alkohol u krvi nije jedini faktor koji odredjuje bezbednost. Drugi faktori koji su možda prisutni znatno povećavaju rizik od smrtnog ishoda nakon konzumiranja jednog ili dva alkoholna pića, čak i ako je količina alkohola u krvi unutar dozvoljenih vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here