Novogodišnja rasveta još uvek nije uklonjena iz ulice Kralja Aleksandra Karađorđevića u Zrenjaninu

0
247

Novogodišnja rasveta još uvek nije uklonjena iz ulice Kralja Aleksandra Karađorđevića u Zrenjaninu iako je od obeležavanja novogodišnjih praznika prošlo šest i po meseci.

Bura oko novogodišnje jelke u Beogradu svojevremeno je držala pažnju javnosti ne samo zbog cene od 83.000 evra, već i zbog toga što se prema mišljenju te iste javnosti radilo o nepotrebnom luksuzu koji je plaćen zavlačenjem ruke u džep poreskih obveznika. Pored toga, pažnju su posle obeležavanja novogodišnjih praznika zaokupljale i vesti da i posle 70, 100 ili 118 dana novogodišnji ukrasi nisu uklanjani sa gradskih ulica i trgova širom zemlje. Tako je na primer šarena rasveta u Beogradu isključena i skinuta posle  više od 100 dana, dok je svetleća trobojka na Brankovom mostu svetlela do marta.

Jul je mesec kada poljoprivrednici obavljaju najvažnije radove u polju. U julu sugrađani koji imaju mogućnost da to sebi priušte, vode porodice na sedmodnevni ili desetodnevni odmor na daleko crnogorsko, hrvatsko ili grčko more ili u planinska odmarališta u zemlji. Oni drugi,  koji nemaju nikakvu mogućnost  da odu na odmor zbog niskih plata ili penzija, ostaju u gradu i pokušavaju da skrate vreme šetnjama po glavnim gradskim šetalištima ili odlaskom na Peskaru.

Ono što međutim pada u oči ovih julskih dana, da se vratimo na novogodišnju rasvetu, jeste činjenica da novogodišnji svetleći ukrasi i led rasveta u glavnoj gradskoj ulici – Kralja Aleksandra Karađorđevića još uvek nisu uklonjeni. Da li to nekome od odgovornih u gradu smeta ili ne smeta – nije nam poznato. Rasveta i prateća oprema osim što u letnjim mesecima ne pruža baš lepu sliku, može predstavljati i potencijalnu opasnost po građane.  Smene varljivih letnjih dana koje su u nekim delovima zemlje donele velike probleme izazvane olujama, kišom i gradom mogu zadesiti i Zrenjanin, pa se lako može dogoditi da ostanemo bez novogodišnje rasvete ako je uništi grad ili je ošteti jak vetar. Osim toga pojedini građani se pitaju i treba li sve te ukrase ostavljati na milost i nemilost zubu vremena ili su oni mogli biti na vreme uklonjeni i smešteni do naredne prilike, odnosno do sledeće Nove godine.

Posebna priča su posetioci i turisti koji dolaze u naš grad. Nedavno je grupa od desetak Danaca sa čuđenjem gledala  ukrase u glavnoj gradskoj ulici. U nedoumici su upitali vodiča : Da li je ovo Božićna dekoracija? Umesto odgovora vodič je slegao ramenima.

Ne treba isključiti  mogućnost i da bi neki zlonamernik mogao da iskoristi nemarnost nadležnih u našem gradu, pa bi se na društvenim mrežama ili  u medijima lako mogla naći vest koja bi glasila: Novogodišnja rasveta u Zrenjaninu nije uklonjena ni posle 200 dana od obeležavanja najluđe noći u godini- grad na Begeju rekorder po broju dana sa neuklonjenom novogodišnjom rasvetom!

Čujemo da lokalna vlast ima nameru da  staru novogodišnju dekorativnu rasvetu,  koja je služila svrsi više od 15 godina postepeno zameni. Pitanje je samo da li će nova rasveta uspeti  da služi 15 godina kao što je služila stara , ako se na pomenuti način budemo odnosili prema dobru koje je plaćeno novcem svih nas.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here