Jugoslav Petrušić: ”Bez uvođenja služenja obaveznog vojnog roka nemoguće je stvoriti svest o potrebi da se zemlja brani i puškom.”

0
242

Bez uvođenja služenja obaveznog vojnog roka nemoguće je stvoriti svest o potrebi da se zemlja brani i puškom ako to zatreba – rekao je bivši srpski  obaveštajac Jugoslav Petrušić

Prema nedavno objavljenom istraživanju, u Srbiji je 74 odsto građana za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka. Prema ovom istraživanju protiv uvođenja obaveznog služenja vojnog roka bilo je 26 odsto ispitanika. Da se na planu uvođenja obaveznog vojnog roka nešto dešava , pokazalo je i Ministarstvo odbrane, koje je  u sklopu reformi koje provodi, Ministarstvu prosvete prosledilo predlog da se u određene predmete u osnovnoj i srednjoj školi unesu poglavlja u kojima bi se učenici upoznavali sa osnovnim sadržajima iz oblasti odbrane i bezbednosti. Da li je moguće ponovo uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji? Bivši  srpski obaveštajac Jugoslav Petrušić je ocenio da je bez uvođenja obaveznog vojnog roka nemoguće vratiti svest o nužnosti odbrane zemlje.

Prema podacima Kluba generala i admirala, od 2003. do 2010. godine na služenje vojnog roka upućivano je u proseku oko 22.000 regruta. Posle obustave obaveznog služenja i uvođenja dobrovoljnog koncepta,  za kasarne se godišnje prijavljivalo manje od 10.000 mladića i devojaka. Praksa pokazuje da je sve manje zemalja koje se odriču vojne obuke širokog kruga stanovništva, pa tako Švajcarska, koja je neutralna preko 200 godina, ne odriče se obaveznog petomesečnog služenja vojske, uz trajno zaduživanje naoružanja i opreme. Obavezni vojni rok u trajanju od šest do 12 meseci imaju i Danska, Norveška, Finska, Estonija,Grčka i druge zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here