Nakon zavšetka 33. Manifestacije Dani piva u Zrenjaninu, umesto utisaka sabiraju se afere

0
359

Nedavno završeni „dani piva“ u Zrenjaninu otvorili su pitanje kome i po kojim uslovima se poverava organizovanje manifestacije ovakvog tipa.

Odgovarajući na pitanje novinarke KTV televizije, postavljeno 21. 08. 2018 godine, gradonačelnik je rekao da ne zna koliko je novca izdvojeno za ovogodišnju manifestaciju “Dani piva”.

Obaveštenje o zaključenju ugovora sa organizatorom na kome je jasno istaknuta suma novca koja se izdvaja iz budžeta grada Zrenjanina objavljeno je 6.07.2018 godine, te stoga postavljamo pitanje zbog čega je gradonačelnik Čedomir Janjić, pokušavao da od javnosti sakrije ovu informaciju.

 

Organizovanje ovogodišnjeg festivala piva u gradu na Begeju povereno je novosadskoj agenciji “Bekstejdž 021” , a za njihov angažman iz budžeta grada Zrenjanina je izdvojeno 25 miliona dinara.
Pretragom na sajtu Agencije za privredne registre saznali smo da je agencija “Bekstejdž 021” osnovana pre godinu i po dana, a kako nam je u telefonskom razgovoru rekla vlasnica Vera Karadžić pomenuta agencija nema iskustva u organizovanju velikih manifestacija kao što su “Dani piva”.

Nakon telefonskog razgovora ostali smo u nedoumici da li je neko u ime gospođe Karadžić bio ovlašćen da organizuje “Dane piva” odnosno da li je žena od 78 godina nekome poslužila kao paravan da na nezakonit način prisvoji značajnu svotu novca, a da sutra za to ne odgovara.
Naše sumnje su se pokazale kao opravdane jer je gospođa Karadžić kao glavnog organizatora navela svog sina, Mira Karadžića, za kojeg smo ustanovili da se ne vodi kao zaposlen u agenciji niti ima bilo kakva ovlašćenja.
Mada je isprva bio raspoložen za razgovor Miro Karadžić se predomislio i njegov broj je do danas ostao nedostupan za redakciju KTV televizije.

Naše insistiranje da do kraja rasvetlimo sve činjenice u vezi sporne dodele ugovora u organizaciji manifestacije “Dani piva” podržao je pokrajinski poslanik Danijel Radić, koji je zajedno sa nama obišao sedište pomenute agencije u Novom Sadu.

Pored odabira organizatora sporan je i način dodele dozvola za postavljanje štandova sa pićem.
Za štandove na lokaciji Žitni Trg bila je raspisana javna licitacija, dok su se za štandove na Trgu Slobode ponude prikupljale pisanim putem. Na taj način je omogućeno zakupcu iz Beograda da zauzme svih pet punktova čime su zrenjaninski ugostitelji stavljeni u neravnopravan položaj.
Na ovu u najmanju ruku spornu dodelu dozvola javnosti se obratio pokrajinski poslanik Danijel Radić

Ovakva praksa dodele dozvola za postavljanje štandova sa pićem, na manifestaciji „Dani piva“, traje već par godina unazad, stoga postavljamo pitanje kome odgovara monopolistička atmosfera u Zrenjaninu?

Ako uzmemo u obzir da je na manifestaciji “Dani piva” bilo 35 štandova i da je u proseku zakup za svaki bio 200 hiljada dinara doći ćemo do cifre od 7 miliona dinara, koliko je prihodovao grad, šta je sa razlikom do 25 miliona dinara. Račun od najmanje 18 miliona dinara biće ispostavljen svim građanima Zrenjanina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here