Aleksandar Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Češke republike i Australije

0
136

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po završetku ceremonije prijema akreditivnih pisama pojedinačno primio novoimenovane ambasadore Češke republike i Australije i tom prilikom im poželeo dobrodošlicu u Srbiju.

Predsednik Vučić je istakao da češki ambasador Kuhta počinje diplomatski mandat u Beogradu u godini u kojoj obeležavamo značajan jubilej u odnosima između Srbije i Češke – sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ambasador Kuhta je predsedniku Vučiću preneo pozdrave predsednika Zemana, a predsednik Vučić je uzvratio pozivom da predsednik Zeman poseti Srbiju. Dvojica sagovornika su se saglasili da će predstojeća poseta češkog predsednika potvrditi i dodatno podstaći dobre odnose Srbije i Češke. Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što odnose Srbije i Češke karakteriše međusobno poštovanje i razumevanje, kao i nadu da će saradnja dveju zemalja nastaviti da jača, kako kroz politički dijalog, tako i kroz različite vidove ekonomskog povezivanja.
Ambasador Kuhta je rekao da stabilnost političke situacije i dobri ekonomski pokazatelji u Srbiji čine dobru osnovu za brojnije investicije iz Češke.

Predsednik Vučić je rekao u razgovoru sa novom ambasadorkom Australije Rut Stjuart,da se između Srbije i Australije intenziviraju kontakti i politički dijalog, što daje impuls saradnji u različitim oblastima, pa je vidljivo i interesovanje australijskih kompanija za poslovne prilike u našoj zemlji.
Vučić je kao primer pozitivne saradnje istakao to što dvadesetak srpskih kompanija uspešno sarađuje sa australijskim IT sektorom“. On je posebno zahvalio Australiji što kroz različite projekte pomaže u rešavanju problema najosetljivijih društvenih kategorija u našoj zemlji.
Ambasadorka Stjuart je istakla da je i brojna srpska zajednica u Australiji važan činilac u povezivanju dveju zemalja. Ona je naglasila podršku Australije evropskim integracijama Srbije i izrazila nadu da će dve zemlje iskoristiti dobre političke odnose da unaprede ekonomsku saradnju, navodeći Rio Tinto kao primer saradnje.

U razgovoru o regionalnoj situaciji, predsednik Vučić je istakao da su ‚‚mir i stabilnost u regionu od najveće važnosti za Srbiju i da je zato posvećen nalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here