Vrelu krv koja teče venama potomaka Solunskih dobrovoljaca uzburkala je komasacija zemljišta koja se sprovodi u Banatskom Karađorđevu

0
354

Banatsko Karađorđevo je mirno mesto u Banatu u kojem se neguje tradicija i čuva uspom.ena na solunske dobrovoljce iz Velikog rata.
Decenijama unazad „dobrovoljačku“ zemlju, koja je od strane kralja Petra, zbog ratnih zasluga dodeljena učesnicima Prvog svetskog rata obrađuju njihovi potomci čuvajući uspomenu na svoje hrabre pretke.
Više o dobrovoljačkoj zemlji i o tome šta ona predstavlja za potomke solunskih dobrovoljaca nam je ispričao Mile Kovačević, čovek u čijoj se kući čuvaju dva uverenja solunskih dobrovoljaca i jedno uverenje albanske spomenice.

Umesto da sve vrvi od poljoprivredne mehanizacije u Karađorđevačkim atarima zatekli smo sliku zaparloženog zemljišta. Obradović Mile napominje da su atari ovog sela od 1920 godine bili na ponos svojih vlasnika i objašnjava zbog čega danas na poljima nema ratara

Sagledavajući situaciju malih ali ponosnih paora iz Banatskog Karađorđeva, došli smo do zaključka da pljačkaški pohodi po Banatu ne samo da ne prestaju nego se šire poput epidemije. Potomci hrabrih Solunaca istrajni su u nameri da odbrane svoju dedovinu a da li će u tome uspeti saznaćemo u narednom periodu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here