Zbog neodgovornog paljenja strnjišta besni požar u atarima Stajićeva i Belog Blata

0
121

Više od 800ha njiva i šuma kao i deo rezervata prirode Carska Bara zahvaćeno je požarom zbog neodgovornog paljenja strnjišta u atarima Stajićeva i Belog Blato

Zbog paljenja strnjišta u atarima Stajićeva i Belog Blata gori više od 800ha šuma, njiva, a požar je zahvatio i područje zaštičenog rezervata prirode „Carska bara“.

U gašenju požara pored pet vozila profesionalne vatrogasne službe učestvuje i deset vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava kao i poljoprivrednici koji teškom mehanizacijom krče pojas kako bi sprečili dalje nadiranje vatre.

Povodom požara hitno je zasedao štab za vanredne situacije sa predstavnicima mesne zajednice Belo Blato, grada Zrenjanina, policije i komunalne policije.

Iz sektora za vanredne situacije apeluju na građane da ne pale nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca broj požara se uvećao za čak sedam puta u odnosu na isto vreme prošle godine.

Iz sektora za vanredne situacije podsećaju da je zabranjeno spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za one koji se ogluše o ovu zabranu su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here