Na Trgu slobode u Zrenjaninu otvorena je izložba pod nazivom ,,Gimnazija u svetlu oslobođenja 1918. – od asimilacije do tolerancije’’

0
195

Izložba pod nazivom ,,Gimnazija u svetlu oslobođenja 1918. – od asimilacije do tolerancije’’ otvorena je na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu.

Otvaranju su prethodili dugotrajni istraživački radovi u Arhivu Jugoslavije, Arhivu Vojvodine i Istorijskom arhivu grada Zrenjanina kao i u arhivi Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Radilo se na prikupljanju izvora, njihovom obrađivanju i na samoj pripremi izložbe koja prvenstveno svedoči o otvaranju Srpske velike Gimnazije u Velikom Bečkereku nakon oslobođenja u martu, 1919 .godine. Podnaslov izložbe je ,,od asimilacije do tolerancije’’ a šta on u ovom slučaju podrazumeva objasnio je autor izložbe Slobodan Milin.

O značaju otvorene izložbe govorio je i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković objašnjavajući ovom prilikom i njenu simboliku. On je rekao i zbog čega je izložba otvorena baš u centru grada.

Izložba se prostire na 15 panoa na Trgu slobode i Zrenjaninci će imati priliku da je pogledaju tokom oktobra i novembra meseca odnosno do 17.novembra kada će biti obeležen Dan oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here