Albert Andijev – razgovore o statusu Kurilskih ostrva ne bi trebalo voditi jer su mnogi Rusi položili svoj život za to da Kurili budu deo Rusije

0
119

Ruski dobrovoljac Albert Andijev rekao je da razgovore o statusu Kurilskih ostrva između Rusije i Japana ne bi trebalo voditi jer su mnogi Rusi položili svoj život za to da  Kurilska ostrva budu deo Rusije.

Pre izvesnog vremena, tokom posete japanskog premijera Abea Moskvi, levičarski aktivisti u Moskvi su protestvovali  zbog planova Kremlja da vrati Japanu Kurilska ostrva u Pacifiku. Ova ostrva su u središtu teritorijalnog spora dve zemlje koji traje još od kraja Drugog svetskog rata. Da li će se postići dogovor između Moskve i Tokija oko Kurilskih ostrva pitali smo ruskog dobrovoljca iz vremena NATO agresije na Jugoslaviju, Alberta Andijeva.

Teritorijalni spor oko Kurilskih ostrva i dalje ostaje kamen spoticanja u rusko-japanskim odnosima, a rešenja nema više od sedam decenija. Japan pretenduje na ostrva pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine, a Tokio je vraćanje ovih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Rusijom.

Stav Moskve zasniva se na tome da su južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da je ruski suverenitet nad njima, s odgovarajućim međunarodno-pravnim utemeljenjem, neupitan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here