Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima

0
85

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, kojim je predviđeno da se preostali deo duga korisnika kredita u toj valuti konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za trideset osam  odsto.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, kojim je predviđeno da se preostali deo duga korisnika kredita u toj valuti konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za trideset osam  odsto. Predloženim zakonom će približno šesnaest hiljada osam stotina građana koji su zaduženi u švajcarskim francima imati mogućnost da reše ovaj finansijski problem, bez obzira na visinu duga.

Predviđeno je da kamatna stopa ne može biti veća od  tri koma četiri odsto plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

U roku od  trideset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od trideset dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa njom zaključi ugovor o konverziji.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, kojim se izjednačavaju visine plata zaposlenih u predškolskim ustanovama sa platama zaposlenih u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Nakon usvajanja predloženog zakona po hitnom postupku, zaposleni u predškolskim ustanovima imaće od maja veću platu za devet odsto u odnosu na platu iz decembra 2018. godine (umesto dosadašnjih sedam odsto) koja se isplaćuje u junu ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here