Srđan Nogo o izmena postojećeg Zakona o političkim strankama

0
231

Narodni poslanik Srđan Nogo ocenio je da bilo kakva izmena postojećeg Zakona o političkim strankama neće dovesti do bitnijih promena na političkoj sceni,  jer je problem što se zakon u našoj zemlji ne primenjuje.

Izmenama Zakona o političkim strankama u Srbiji koje su u pripremi,  predviđeno je da se stranka briše iz registra ukoliko ne učestvuje na izborima duže od osam godina, odnosno u proseku dva izborna ciklusa. Osim toga, politička stranka biće izbrisana ukoliko ne ispunjava opšte uslove, odnosno ako ne obavlja aktivnost u skladu sa zakonom, programom i statutom. Narodnog poslanika Srđana Noga smo pitali kako komentariše ovakve najave Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije.

Novi Zakon o političkim strankama čija je priprema u toku u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, između ostalog predviđa da će ukoliko se dve političke organizacije udružuju u jednu, morati da prikupe  deset hiljada overenih potpisa kao kada se osniva nova.Takođe,predviđenim izmenama  broj političkih organizacija kojih je u Srbiji  sto dvanaest, značajno bi se smanjio jer na političkoj sceni aktivno učestvuje tek tridesetak stranaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here