Predsednik Vučić: Pokušaj potpune kriminalizacije srpskog naroda

0
71

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u akciji specijalne jedinice NJSO, bivše Rosu i FIT, uhapšene  dvadeset tri osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na severu Kosova, mahom pripadnika kosovske policije i da je reč o pokušaju potpune kriminalizacije srpskog naroda.

Zbog takvog ponašanja vlasti na Kosovu, prema rečima Vučića, naš narod je uznemireniji nego ikad. Predsednik  je u Skupštini Srbije rekao da su do sada na teritoriju severa Kosova specijalne jedinice upale sa  sedamdeset tri uglavnom oklopna vozila, dok više od pedeset vozila čeka u južnoj MItrovici, petnaest na teritoriji opštine Srbica, dok je osam već upućeno preko brda na teritoriju opštine Zubin potok.

Predsednik Srbije je jutros zbog nastale situacije  naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Inače, kako su preneli mediji sa severa Kosova, rano jutros je  došlo do razmene vatre između nepoznatih osoba i specijalizovanih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko dvestotine metaka. Nakon toga, na lice mesta došlo je petnaest oklopnih vozila NJSO i FIT, koji su se frontalno rasporedili prema selu Donje Varage i prema Zubinom potoku, magistralnim putem gde su srušili jednu improvizovanu manju barikadu, koju je na tom putu jutros postavilo uplašeno stanovništvo.

Na severu Kosova i Metohije jutros su se začule i sirene za uzbunu. Građani severa Kosova su uznemireni, a veliki broj njih okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici. Narod je preplašen, a lokalna škola i obdanište nameravaju da obustave rad. Most koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo jutros može da se pređe samo pešice, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj. Sve vreme u Severnoj Mitrovici se čuju sirene za uzbunu, a helikopter je nadletao grad. U severnom delu grada, kao su prenele agencije,  trenutno je mirno.

Predsatvnik KFOR-a Vinčenco Graso je saopštio da se operacija Kosovske policije odvija po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu,  i da nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal. Graso je rekao i da KFOR  prati razvoj situacije, da je u kontaktu sa vlastima u Prištini, ali da su otvorene i komunikacije sa vlastima u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here