Održan sastanak ministara životne sredine Srbije i Japana

0
95

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i državni ministar za zaštitu životne sredine Japana Minoru Kiući istakli su da su dve zemlje veoma zainteresovane za dalje jačanje dobrih bilateralnih odnosa, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je tokom sastanka, izrazio zahvalnost toj zemlji na dosadašnjoj podršci unapređenju stanja životne sredine u Srbiji. Prema njegovim rečima, tu podršku najbolje predstavljaju brojni zajednički projekti i širok obim različitih vidova pomoći koju je ova zemlja, naročito u poslednjoj deceniji, dodelila Srbiji.

On je naglasio da je Srbija otvorena za inicijative Japana za unapređenje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, pri čemu je projekat izgradnje deponije „Vinča“ naveo kao primer efikasnog modela koji otvara široki put saradnje sa zainteresovanim investitorima.

Ministar je objasnio da je reč o najvećem javno-privatnom partnerstvu u regionu, u kojem učestvuje japanska kompanija „Itoču“.

Trivan je ukazao na to da su sadašnji prioriteti Srbije u oblasti zaštite životne sredine uspostavljanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom.

Kiući je upoznao Trivana sa dostignućima Japana u oblasti rešavanja problema zagađenja vode i vazduha, rešenjima za smanjenje zagađenja u oblasti saobraćaja, koja se zasnivaju na vodoniku, satelitskom prikupljanju podataka i njihovoj distribuciji, kao primerima visoke tehnologije i odgovorne politike Japana u unapređenju životne sredine.

Japan je, kako je istakao, spreman da pomogne Srbiji u primeni savremenih tehnoloških rešenja, da omogući razmenu podataka kojima raspolaže u borbi protiv klimatskih promena, i u sveukupnom procesu usvajanja savremenih ekoloških standarda i postizanja zdravije životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here