Predsednik Vučić primio predstavnike Svetskog jevrejskog kongresa

0
128

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je primio predstavnike Svetskog jevrejskog kongresa, vršioca dužnosti generalnog direktora Marama Šterna i Ernesta Hercoga, sa kojima je razgovarao o položaju Jevreja u Srbiji, kao i o izgradnji Memorijalnog centra na Starom Sajmištu.

Predsednik je istakao značaj rada Svetskog jevrejskog kongresa, koji se, kao međunarodna federacija jevrejskih zajednica i organizacija, bori za prava Jevreja širom sveta. On je rekao da Srbija uvažava jevrejsku zajednicu i poštuje njihova prava, jer su Srbi i Jevreji kroz istoriju delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata.

Predsednik Srbije je podsetio da je naša zemlja prva zemlja u regionu i šire koja je donela poseban Zakon o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih zakonskih naslednika.

Maram Štern je rekao da je usvajanje tog zakona veliki korak i da, tim povodom, ističe Srbiju kao primer za ceo svet. On je naglasio da veoma ceni i podržava Vučića i srpske vlasti zbog svega što je urađeno za položaj Jevreja, kao i zbog dobrih odnosa Srbije sa Izraelom.

Dvojica sagovornika su se saglasili da u Srbiji nema antisemitizma, a predsednik Vučić je dodao da Srbija osuđuje svaki oblik antisemitizma.

U razgovoru je naglašena važnost dostojnog obeležavanja mesta stradanja velikog broja žrtava na mestu nekadašnjeg logora na Starom sajmištu podizanjem istoimenog Memorijalnog centra.

Aleksandar Vučić je izrazio nezadovoljstvo sporom realizacijom tog projekta, kao i očekivanje da će biti ispravljene greške koje su počinili predstavnici Srbije, te da će projekat Memorijalnog centra biti brže završen.

Maram Štern je pozvao predsednika Vučića da u januaru, osim na obeležavanju Dana sećanja na Holokaust u Jad Vašemu, prisustvuje i ceremoniji u Aušvicu, kojim će biti obeležena 75-godišnjica oslobađanja tog logora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here