Anketa – Odlazak mladih

0
480

Srbiju godišnje napusti oko 49.000 mladih ljudi. Većina odlazi u zemlje Zapadne Evrope. Kako ih zaustaviti da ne odu, ali i kako ih vratiti pitali smo naše sugrađane.

Prema podacima OECD-a i UN iz naše zemlje godišnje ode do 49.000 mladih ljudi. Istraživanje sprovedeno na 11.000 studenata pokazalo je da svaki treći student planira da ode u inostranstvo posle završetka sudija, a da polovina njih ne razmišlja da se vrati. Prema istraživanjima organizacije Srbija 21 mladi kao razloge za odlazak iz zemlje navode bolji standard, više plate, bolje mogućnosti za zaposlenje, a neki kao razlog navode i bolje uređenje države. Oni koji su već u inostranstvu ne planiraju da se vrate a kao razloge za opstanak navode pre svega perspektivu, izvesnost, sigurnost, bezbednost, uređenu državu i sistem u kom znaju šta mogu da očekuju. Trećina njih bi se vratila u Srbiju kada ode u penziju, ali u budućnosti svoju decu ne vide u našoj zemlji. Šta bi država trebala da uradi po pitanju sprečavanja odlaska mladih u inostranstvo pitali smo naše sugrađane

Migracije na Zapad nisu odlika isključivo Srbije, niti je “odliv mozgova” nešto što pogađa isključivo naše društvo. Čitav Balkan, i gotovo sve zemlje Istočne Evrope, odnosno nekadašnjeg Istočnog bloka suočavaju se sa ovim problemom. Sa Balkana se u Nemačku u poslednje 4 godine ukupno doselilo 750.000 ljudi. Rešenje za sprečavanje odlaska mladih pa i za njihov povratak jeste da se Srbija modernizuje i pokuša da liči na zemlje u koje oni žele da idu, a to su zemlje Zapadne Evrope, ali I da izgradi kod mladih osećaj da je ovo njihova zemlja i zemlja za njih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here