Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala sa delegacijom MMF-a

0
139

Predsednica Vlade Ana Brnabić je razgovarala sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio Jan Kes Martejn, o sprovođenju aktivnosti u okviru aktuelnog programa Instrumenta politike koordinacije.

Martejn je pohvalio reforme koje sprovodi Vlada Srbije, istakavši da se aktivnosti iz aktuelnog programa odvijaju u skladu sa predviđenim rokovima. On je posebno pohvalio reformu Poreske uprave koja je u toku, zatim proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, kao i formiranje novog Sektora za praćenje fiskalnih rizika u Ministarstvu finansija.

Uprkos usporavanju svetske ekonomije i brojnim izazovima u svetu, MMF neće smanjiti projekciju rasta Srbiji za 2019. godinu, jer ta finansijska institucija smatra da je moguće dostići rast od tri koma pet odsto.

Brnabić je izrazila uverenje da će biti dostignut pomenuti rast, s obzirom na to da se u drugoj polovini godine industrija oporavlja, kao i da se očekuju visoke stopa rasta u trećem i četvrtom kvartalu. Ona je, takođe, rekla i da je zabrinuta zbog globalnog usporavanja ekonomije, upozorivši na to da na našu zemlju najviše može da utiče usporavanje rasta u Nemačkoj i Italiji, budući da su te zemlje najvažniji spoljnotrgovinski partneri Srbije.

Predsednica Vlade je naglasila da je važno da domaća ekonomija postane što otpornija na spoljne faktore. Ona je istakla da se sledeće godine očekuje otvaranje novih fabrika, jačanje proizvodnje, uz ocenu da će sve to uticati na dodatno jačanje industrije.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je dobar model da penzije rastu u skladu sa takozvanom “švajcarskom formulom”, i to od 1. januara 2020. godine. Martejn je istakao da je to i održiv model, s obzirom na to da se penzije po njemu usklađuju u odnosu na rast plata i inflaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here