Vlada donela uredbu o vojnoj obuci

0
105

Vlada Srbije je donela uredbu kojom se uređuje način obučavanja građana i kategorije građana koje će za potrebe odbrane zemlje obučavati Ministarstvo odbrane.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, prva kategorija građana koje obučava Ministarstvo odbrane su lica u rezervnom sastavu koja nisu odslužila vojni rok, što znači građani koji su sa navršenih trideset godina života rešenjima nadležnih teritorijalnih organa Ministarstva odbrane prevedeni u rezervni sastav. Druga kategorija su lica u rezervnom sastavu koja su odslužila vojni rok sa oružjem, a nemaju raspored u jedinicama Vojske Srbije, civilnoj zaštiti i drugim snagama odbrane. Poslednju kategoriju čine žene vojni obveznici.

Kako je navedeno u odluci, teorijska nastava obuhvata sadržaje kao što su osnovne odredbe međunarodnog humanitarnog prava i Pravila upotrebe Vojske Srbije. Takođe obuhvaćeno je „razvijanje i negovanje bezbednosne kulture, vojničke tradicije i moralnih normi, kao značajnih komponenata ukupnih priprema za odbranu i sprovođenje odbrane zemlje”.

Praktična nastava izvodiće se vežbanjem strojevih radnji, rukovanja, upotebe i održavanje naoružanja i vojne opreme i taktičkih radnji za uspešno samostalno i grupno vođenje borbe. Praktična nastava takođe obuhvata vežbanje otklanjanja ili ublažavanja posledica proisteklih iz opasnosti od vojnih i nevojnih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji, pružanje samopomoći i prve pomoći, zaštite životne sredine i zaštite od požara.

U uredbi je navedeno da se obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje sprovodi kroz osnovnu obuku, specijalističku obuku i druge oblike obuke. Osnovna i specijalistička obuka se izvode u centrima Vojske Srbije najduže dvadeset pet  dana u toku kalendarske godine, dok se drugi oblici obuke izvode najduže dvadeset dana.

Osnovnoj i specijalističkoj obuci podležu lica u rezervnom sastavu koja nisu odslužila vojni rok i žene vojni obveznici, a drugim oblicima obuke podležu lica u rezervnom sastavu koja su odslužila vojni rok sa oružjem, a nije im određen raspored u rezervnom sastavu i žene vojni obveznici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here