Zbog neobično toplog vremena za ovo doba godine, malih količina padavina tokom jeseni i zime koja protiče bez snega može se zaključiti da se voćkama u Srbiji ne piše dobro.

Zbog neobično toplog vremena za ovo doba godine, malih količina padavina tokom jeseni i zime koja protiče bez snega može se zaključiti da se voćkama u Srbiji ne piše dobro. Nedostatak zemljišne vlage utiče na sve faze vegetacije voćaka, što bi moglo da uzrokuje manju plodnost i krupnoću voćaka, pa u ovoj godini može lako da se dogodi da voće bude skuplje nego ikada pre. Ukoliko u narednom periodu ne padne veća količina snežnih padavina, to može nepovoljno odraziti na ovogodišnji rod svih voćnih vrsta.

Količina zemljišne vlage trenutno je veoma niska, jer nije ni jesenas bilo mnogo padavina, a i zima je gotovo suva. Od aprila počinje period vegetacije, i ako do tada ne padne veći sneg, koji bi topljenjem obezbedio veću vlažnost zemlje, onda može da se kaže da će se takvo stanje loše odraziti na sve faze vegetacije . Ovakva situacija mogla da dovede do značajnog smanjenja prinosa ove godine u voćnjacima u Srbiji, pa samim tim i do nedostatka plodova na samom tržištu, što bi verovatno uzrokovalo povećanje cena voća. Voćari svakodnevno obilaze svoje zasade, prate stanje biljaka i gledaju u nebo moleći se za sneg. Napominju da prate dugoročne prognoze, koje se često menjaju, ali da nisu primetili da će biti obilnijih snežnih padavina, pa će biti muke.

Stručnjaci ističu da „zime nema“ jedino za one voćare koji su svoje zasade opremili sistemima za navodnjavanje. Oni će u fazi vegetacije biljaka započeti navodnjavanje i time povećati zemljišnu vlažnost. Ali takvih voćara u Srbiji je tek oko deset procenata. Ove zime je bilo nekoliko mrazeva, temperatura se spuštala i do minus deset. To je jedino dobro, odnosno može da se kaže da je bilo dovoljno mrazeva koji su za voće korisni. Jer niske temperature su uticale na smanjenje populacije štetnih organizama, pa ne bi trebalo da štetočine naprave veće probleme. Jedino bi problema moglo da bude ako sneg ne padne. Dugoročne vremenske prognoze ne idu naruku voćarima, jer ne predviđaju veće snežne padavine. To se mora prihvatiti sa rezervom, jer ove prognoze nisu precizne. Ako bi se nastavilo ovakvo vreme, onda bi voćari morali ranije da obave rezidbu voćaka.