Pokrajinska vlada održala sednicu posvećenu aktuelnom stanju pojave korona virusa

0
112

Pokrajinska vlada održala je sednicu posvećenu aktuelnom stanju povodom pojave virusa korona. Na sednici je konstatovano da je neophodno da sve institucije i ustanove u potpunosti poštuju preporuke Ministarstva zdravlja.

Na snazi je mera zabrane javnog okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, koju će u potpunosti sprovoditi sve javne i privatne ustanove i organizacije u Vojvodini dok predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i Univerzitet u Novom Sadu za sada nastavljaju sa redovnim radom. Pored toga biće preduzete mere pojačanog nadzora nad osobama koje se nalaze u kućnoj izolaciji.

Pokrajinska vlada još jednom apeluje na sve građane da primenjuju pojačane mere higijene i da poštuju preporuke Ministarstva zdravlja te da u svemu postupaju po uputstvima nadležne zdravstvene službe. Stanovništvu se preporučuje: pojačana i česta higijena ruku, izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje, izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostorijama gdese nalaziveliki broj osoba i pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svh osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje. Vlada AP Vojvodine pohvalila je napore zdravstvenih radnika u pokrajini koji su pravovremenim i stručnim angažovanjem odgovorili na izazove novonastale situacije.

Poseban broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa virusom korona je 064/894-52-35, a Instituta za zdravlje Vojvodine 064/802-88-94 i 064/802-88-95. Na održanoj sednici doneta je i odluka da se iz Direkcije za robne rezerve AP Vojvodine osnovnim i srednjim školama, visokim školama, fakultetima i socijalnim ustanovama uputi pomoć u vidu higijenskih sredstava.

Pokrajinska vlada uputiće pomoć u iznosu od po 25.000 evra regijama Hubej u Kini i Lombardija u Italiji, koje su zahvaćene epidemijom koronavirusa. Danas je stupila na snagu i odluka Vlade Republike Srbije o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju stranim državljanima koji su boravili u Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj. Zabrana se odnosi na lica koja su boravila konkretno u pokrajini Hubej u Kini, provinciji Severni Gjongsang u Koreji i kantonu Tićino u Švajcarskoj. Pored toga na snazi ostaje i zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu, a međunarodni saobraćaj se preusmerava na glavne granične prelaze dok će privremeno biti zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

Građanima Srbije koji žive i rade u inostranstvu predlaže se da, ukoliko su to planirali, dolazak u Srbiju odlože. Građanima koji imaju simptome koje izaziva korona virus savetuje se da ne idu u domove zdravlja ili bolnice, već da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od telefona: Ministarstvo zdravlja: 064 8945-235, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“: 011 2684-566 ili da se jave institutima ili zavodima za javno zdravlje na teritoriji na kojoj žive.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here