U RS je otežan plasman tovne junadi i svinja

0
105

Poljoprivrednici u Srpskoj traže uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje jer je otežan plasman tovne junadi i svinja na domaćem tržištu. Ukoliko mjere zaštite ne budu primjenjene, imaće, upozoravaju ogroman pad domaće proizvodnje.

Slika s terena pokazuje da je kada je stočarstvo u pitanju situacija najteža u oblasti tova junadi i svinja jer je potražnja za mesom znatno smanjena zbog epidemije virusa korona, dok je uvoz nastavljen, što je dodatno ugrozilo sektor proizvodnje.S toga iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača traže uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje prije svega za tovnu junad i svinje i sve kategorije mesa, da bi farmeri uspjeli da realizuju plasman i obnove proizvodnju.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Marinković podsjeća da svi međunarodno potpisani ugovori, od kojih su najbitniji SSP I CEFTA sporazum, svojim članovima dozvoljavaju uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje ukoliko je ugrožena.

“Bez obzira na to koliko sada zavisili o uvozu, doći ćemo u situaciju da ćemo papreno plaćati uvozne proizvode, jer nećemo imati domaće”, upozorio je Marinković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here