Verska nastava ostaje kao predmet u osnovnim i srednjim školama

0
126

Ministar Mladen Šarčević je rekao da je verska nastava u osnovnim i srednjim školama deo sistemskih rešenja koja se neće menjati i dodao da ovaj predmet i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta za učenike koji se za isti opredele.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u susret narednoj školskoj godini donelo Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i grupa i o načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2020/21. godinu. Ministar Mladen Šarčević istakao je tim povodom da je verska nastava u osnovnim i srednjim školama deo naših sistemskih rešenja koja nećemo menjati, i dodao da ovaj predmet i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta za učenike koji se za isti opredele.

Ovo uputstvo ne uvodi nove mere racionalizacije za formiranje odeljenja i grupa, već sadrži preciznija objašnjenja na koji način škole mogu da formiraju odeljenja i grupe tako da to bude u skladu sa zakonom i pravilnicima koji se odnose na finansiranje rada osnovnih i srednjih škola.

Pravilnik o formiranju odeljenja i grupa godinama je isti i ništa se nije menjalo u metodologiji rada, ponovio je ministar.Istovremeno, on je obećao je patrijarhu Irineju da će se izmenama Zakona obrazovanja i vaspitanja, kao što je planirano, u narednih šest meseci promeniti status veroučitelja i da će se oni zapošljavati na neodređeno.Verska nastava ostaje deo sistema obrazovanja, zaključio je ministar Mladen Šarčević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here