Berba šljive na Majevici

0
216

Čačanska lepotica je u majevičkim zasadima ove godine bogato rodila. Berba ove konzumne šljive koja je namenjena evropskom tržištu završava se ovih dana. Dobre su i otkupne cene, pa se voćari nadaju “ekstra profitu”. Deo roda će završiti i u preradi za proizvodnju kvalitetnih destilata.

Dok se proizvođači povrća uglavnom žale na loš plasman i niske cene svojih proizvoda, voćari podmajevičkih krajeva će ove godine zadovoljno trljati ruke. Uložili su u zasade mnogo, a godina im je vratila dobrim rodom i kvalitetom šljive, koju čeka siguran kupac na evropskom tržištu.

Na Majevici, kraju gde zahvaljujući blagodetima geografskog položaja voće prispeva ranije, završava se berba čačanske lepotice koja je namenjena izvozu, a počela je pre petnaestak dana. Iako je aprilski mraz pretio da obere rod, to se nije desilo. Šljiva se dobro održala, a plodove karakteriše izvanredna krupnoća.

Nema problema ni sa sezonskim radnicima. Posao na berbi konzumne šljive za evropsko tržište je zahtevan, šljiva se bere sa grane, ali dinamika posla je dobra, a s njom i dnevnice radnicima.

Dobre su i otkupne cene šljive, 80 pfeninga po kilogramu cena je koja se drži još od dve prethodne proizvodne sezone, rešeni su i problemi na granicama, pa zastoja u izvozu šljive nema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here