Bijeljina – Izvoz cvekle

0
118

U Bijeljini je u toku kampanja za otkup cvekle koja je počela pre dve nedelje. Jedan od regionalnih lidera u proizvodnji cvekle, Rade Jovičević govorio je o proizvodnji I plasmanu ove povrtarske kulture.

Rade Jovičević, iz sela Trnjaci kod Bijeljine, jedan je od najvećih semberskih proizvodjača i izvoznika cvekle. Od prvog setvenog roka, očekuje prinos od 550 tona koji će se naći kako na domaćim tako i na slovenačkim trpezama.

Jovičević ističe da je ova godina bila jako dobra i da očekuje prinos cvekle od 55 tona po hektaru. Osim toga, ovaj semberski poljoprivrednik bavi se i proizvodnjom krompira i navodi kako je godina bila idealna za ovu povrt arsku kulturu I tu je realan prinos od 3 tone po hektaru.

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočava je nedostatak radne snage ali ističe da se zbog toga ulaže u opremu i da očekuje da će sledeće godine proizvodnja biti potpuno mehanizovana.

Prinos sa drugih rokova setve sa ovog domaćinstva biće odložen u hladnjače i u toku zime će podmiriti potrebe brojnih supermarketa za ovim povrćem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here