Nebojša Medojević – Na izborima u Crnoj Gori pobedio je koncept srpsko-crnogorskog pomirenja

0
249

Na proteklim izborima u Crnoj Gori pobedio je koncept srpsko-crnogorskog pomirenja, a opozicija će se truditi da taj koncept pretvori u politiku nove vlade rekao je predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević.

Odnosi Srbije i Crne Gore bili su promenljivi u bliskoj prošlosti. Od sticanja nezavisnosti Crna Gora je vodila restriktivnu i diskriminatorsku politiku prema srpskom narodu u Crnoj Gori. Nebojša Medojević je kao deklarisani Crnogorac stao u odbranu srpskih svetinja i aktivno učestvovao u litijama. Upitali smo ga kakvi će biti odnosi Srbije i Crne Gore posle promena u Crnoj Gori.

Prema rečima Nebojše Medojevića Milo Đukanović je od kada je Crna Gora proglasila nezavisnost proganjao Srbe i tretirao ih kao remetilački faktor, a sve u cilju njihove asimilacije. Politika Đukanovićeve Demokratske partije socijalista je zasnovana na konstantnom držanju u strahu, pa se u Crnoj Gori sve nacionalne grupe osećaju nesigurno – od Crnogoraca, Srba, Albanaca do Bošnjaka, ali je srećom ideja zaokruživanja identiteta sama po sebi neodrživa. Đukanović je kao poslednji korak zaokruživanja crnogorskog identiteta vodio otklon naroda od Srpske pravoslavne crkve, odnosno pokušao je da napravi Pravoslavnu crkvu Crne Gore kao način da se upiše u istoriju. Tu je po prvi put iskoračio iz pragmatičnog pogleda na politiku, ušao na ideološki teren i izgubio.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here